EnglishEnglish中文中文اَلْعَرَبِيَّةُاَلْعَرَبِيَّةُDeutschDeutschEspañolEspañolΕλληνικάΕλληνικάFrançaisFrançaisעִבְרִיתעִבְרִיתहिन्दीहिन्दीHrvatskiHrvatskiItalianoItaliano日本語日本語한국어한국어MalayMalayNederlandsNederlandsPortuguêsPortuguêsрусскийрусскийภาษาไทยภาษาไทยTürkTürkTiếng ViệtTiếng Việt粵語粵語
Leer
FAQ's
Veelgestelde vragen van verschillende belanghebbenden
Waarom klassiek?
Begin hier om de reden van bestaan en de unieke waardepropositie van Ethereum Classic te leren kennen.
Kennis
Meer informatie over de grondslagen van ETC
Video's
Een verzameling video's en podcasts om u op de hoogte te houden van ETC-concepten en gebeurtenissen
Steun ETC door deze website te helpen vertalen!
Ethereum klassieke blog

De Ethereum Klassieke Onafhankelijkheidsverklaring

Ethereum Classic
Aankondigingen, Harde vorken, Onderwijs, Ontwikkeling, Teams

Laat de hele wereld weten dat op 20 juli 2016, bij blok 1.920.000, wij als een gemeenschap van soevereine individuen verenigd waren door een gemeenschappelijke visie om de originele Ethereum-blockchain voort te zetten die echt vrij is van censuur, fraude of derde partij interferentie. Door te beseffen dat de blockchain de absolute waarheid vertegenwoordigt, blijven we erbij en ondersteunen we de onveranderlijkheid en de toekomst ervan. We doen deze verklaring niet lichtvaardig of zonder vooruit te denken over de gevolgen van onze acties.

Terugkijken

Met grote dankbaarheid moet worden vermeld dat we de creatie van het Ethereum blockchain-platform door de Ethereum Foundation en de oprichtende ontwikkelaars erkennen. Zonder bezwaar kan zeker worden gezegd dat we zonder hun harde werk en toewijding als gemeenschap niet zouden zijn waar we nu zijn.

Vanaf het begin werd de Ethereum-blockchain gepresenteerd als een gedecentraliseerd platform voor "applicaties die precies werken zoals geprogrammeerd zonder enige kans op fraude, censuur of inmenging van derden" [1]. Het bood een plek voor de vrije associatie van ideeën en toepassingen van over de hele wereld zonder angst voor discriminatie, terwijl het ook voor pseudonimiteit zorgde. In dit gedecentraliseerde platform zagen velen van ons een grote belofte.

Lijst met klachten

Het is echter met grote spijt dat wij als gemeenschap spontaan [2] hebben moeten organiseren om het Ethereum blockchain-platform te verdedigen tegen de oprichtende leden en organisatie vanwege een lange reeks misbruiken, met name door de leiding van de Ethereum Foundation. Deze klachten zijn de volgende:

 • Voor het haastig maken van een "soft fork", die bestond uit een kleine wijziging in de Ethereum blockchain-code met als enig doel het creëren van een zwarte lijst en het censureren van transacties, wat normaal gesproken zou zijn toegestaan
 • Voor het negeren van de volledige implicaties van de "soft fork" door de Ethereum-blockchain als een waarschuwing, dat ze de principes en waarden die daarin zijn gecodeerd, schonden [3]
 • Voor het creëren van een niet-representatief stemmechanisme, de "koolstofstem" genaamd, waarvan ze aanvankelijk beweerden dat het "niet-officieel" was [4] alleen om deze verklaringen een dag voordat ze besloten tot hard fork [5]tegen te spreken
 • Voor het haasten van de creatie van een "hard fork", die bestond uit een onregelmatige toestandsverandering in de Ethereum blockchain-code die de eigenschappen van onveranderlijkheid, vervangbaarheid en de heiligheid van het grootboek schond
 • Voor het opzettelijk beslissen om geen herhalingsbescherming op te nemen in de "hard fork", een actie die uitwisselingen onnodig heeft gekost en duizenden gebruikers het rechtmatige eigendom van hun Ether-tokens [6]

Respect voor de waarden die essentieel zijn voor Blockchains

Je zou je kunnen afvragen welke schade kan worden aangericht door de code van de Ethereum-blockchain te wijzigen en [7] "The DAO" -tokenhouders te redden, wat geen onredelijke vraag is. Velen van ons hebben een aangeboren gevoel voor goed en fout, dus op het eerste gezicht voelde het redden van "The DAO" goed. Het schond echter twee belangrijke aspecten van wat peer-to-peer contant geld [8] en slimme contractgebaseerde systemen waarde geeft: fungibiliteit en onveranderlijkheid.

Onveranderlijkheid betekent dat de blockchain onschendbaar is. Dat alleen geldige transacties die zijn overeengekomen via een cryptografisch protocol dat door wiskunde is bepaald, door het netwerk worden geaccepteerd. Zonder dit zou de geldigheid van alle transacties in het geding kunnen komen, want als de blockchain veranderlijk is, kan elke transactie worden gewijzigd. Dit maakt transacties niet alleen vatbaar voor fraude, maar het kan ook een ramp betekenen voor elke gedistribueerde applicatie (Dapps) die op het platform draait.

Vervangbaarheid is het kenmerk van geld, waarbij een eenheid gelijk is aan een andere eenheid. Een euro is bijvoorbeeld gelijk aan een andere euro, net zoals een bitcoin gelijk is aan een andere bitcoin. Helaas is een ETH niet langer gelijk aan een andere ETH. De ETH van de vermeende aanvaller was niet meer zo goed als uw ETH en was censuur waard, wat door een zogenaamde meerderheid noodzakelijk werd geacht.

Uiteindelijk werden deze breuken in vervangbaarheid en onveranderlijkheid mogelijk gemaakt door de subjectieve morele oordelen van degenen die een brandend verlangen voelden om de vermeende aanvaller voor het gerecht te brengen.

Door dit te doen, hebben ze echter een kernpijler van Ethereum gecompromitteerd, alleen maar om te doen wat volgens hen in het belang was van het "grotere goed". Wie zal zeggen wat goed en fout is in een wereldwijde gemeenschap, waar elk individu zijn eigen wetten, gewoonten en overtuigingen heeft? Diep verontrust dat deze kernprincipes door veel van de ontwikkelaars van de Foundation en een aanzienlijk deel van de Ethereum-deelnemers werden genegeerd, hebben wij, als gemeenschap, een code van principes georganiseerd en opgesteld die moeten worden gevolgd voor de Ethereum Classic-keten.

De Ethereum Classic Code of Principles

Wij geloven in een gedecentraliseerde, censuurbestendige, toestemmingsloze blockchain. Wij geloven in de oorspronkelijke visie van Ethereum als een wereldcomputer die niet kan worden afgesloten, met onomkeerbare slimme contracten. Wij geloven in een sterke scheiding van zorgen, waarbij systeemvorken van de codebase alleen mogelijk zijn bij het oplossen van kwetsbaarheden op protocolniveau, bugs of het bieden van functionaliteitsupgrades. Wij geloven in de oorspronkelijke bedoeling van het bouwen en onderhouden van een censuurbestendig, betrouwbaar en onveranderlijk ontwikkelingsplatform.

Hierin staan de verklaarde waarden waarmee deelnemers binnen de Ethereum Classic-gemeenschap het eens zijn. We moedigen aan dat deze principes niet via een edict worden gewijzigd door een individu of factie die beweert macht, autoriteit of geloofwaardigheid uit te oefenen om dit te doen.

Wij, als gemeenschap, zijn het erover eens dat:

 • het doel van Ethereum Classic is om een gedecentraliseerd platform te bieden waarop gedecentraliseerde applicaties draaien, die exact uitvoeren zoals geprogrammeerd zonder enige mogelijkheid van downtime, censuur, fraude of inmenging van derden
 • code is wet; er zullen geen wijzigingen zijn in de Ethereum Classic-code die de eigenschappen van onveranderlijkheid, fungibiliteit of heiligheid van het grootboek schenden; transacties of grootboekgeschiedenis kunnen om welke reden dan ook niet worden teruggedraaid of gewijzigd
 • forks en/of wijzigingen in het onderliggende protocol zijn alleen toegestaan voor het updaten of upgraden van de technologie waarop Ethereum Classic werkt
 • interne projectontwikkeling kan door iedereen worden gefinancierd, hetzij via een vertrouwde derde partij naar keuze of rechtstreeks, met behulp van de valuta van hun keuze per project en volgens een transparant, open en gedecentraliseerd crowdfundingprotocol
 • elk individu of elke groep individuen kan verbeteringen, verbeteringen of upgrades voorstellen voor bestaande of voorgestelde Ethereum Classic-activa
 • elk individu of elke groep individuen kan het gedecentraliseerde platform van Ethereum Classic gebruiken om gedecentraliseerde applicaties te bouwen, crowdsales te houden, autonome organisaties/bedrijven te creëren of voor elk ander doel dat zij geschikt achten

Ergens naar uitkijken

Om de vele redenen die hierboven zijn genoemd, hebben we ervoor gekozen om de oorspronkelijke blockchain "Ethereum Classic" te hernoemen met het tickersymbool "ETC", zodat de gemeenschap en alle andere deelnemers het originele, niet-gesplitste en onveranderlijke blockchain-platform kunnen identificeren.

Onze oprechte dank gaat uit naar de ontwikkelaars binnen en buiten de Foundation, die zich verzetten tegen inmenging in het Ethereum blockchain-grootboek en ervoor zorgden dat de Ethereum Classic-keten kon overleven en voortleven.

We weten dat u met velen bent en we verwelkomen u op elk moment om lid te worden van onze gedecentraliseerde gemeenschap.

We zullen de visie van gedecentraliseerd bestuur voor de Ethereum Classic-blockchain voortzetten en ons verzet tegen elke gecentraliseerde leiderschapsovername handhaven, vooral door de Ethereum Foundation en de ontwikkelaars, die herhaaldelijk hebben verklaard dat ze de Ethereum Classic-keten niet langer zouden ontwikkelen.

We zullen ook openlijk weerstand bieden aan de "tirannie van de meerderheid" en zullen niet toestaan dat de waarden van het systeem worden aangetast. Als een verenigde gemeenschap zullen we ons blijven organiseren voor de verdediging en vooruitgang, zoals vereist, voor de voortzetting en zekerheid van dit grootse experiment. Het Ethereum Classic-platform, zijn code en technologie, zijn nu open voor de wereld als Open Source-software [9]. Het is nu gratis beschikbaar voor iedereen die het wil verbeteren en erop wil voortbouwen: een echt vrije en betrouwbare wereldcomputer waarvan we samen als gemeenschap hebben bewezen en zullen blijven bewijzen dat hij anti-fragiel is [10].

~ De Ethereum Classic-gemeenschap


Referenties

 1. https://ethereum.org/
 2. https://www.reddit.com/r/EthereumClassic/comments/4u4o61/call_for_action_what_can_i_do_to_help_ethereum/
 3. https://blog.ethereum.org/2016/06/28/security-alert-dos-vulnerability-in-the-soft-fork/
 4. https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/4s0rz6/a_vote_that_nobody_knows_about_is_not_a_vote/d55nye3/
 5. https://blog.ethereum.org/2016/07/15/-to-fork-or-not-to-fork/
 6. https://pbs.twimg.com/media/CopwJVHXEAABEKd.jpg
 7. https://dictionary.cambridge.org/us/dictionary/english/bailout
 8. https://bitcoin.org/bitcoin.pdf
 9. https://github.com/ethereumclassic
 10. Anti-fragiel: "Dingen die baat hebben bij wanorde" door Nassim Nicholas Taleb

PDF-versie:

-Engels -中文 -русский -Tiếng Việt -Deutsche -Italiano

 • EnglishEnglish
 • 中文中文
 • اَلْعَرَبِيَّةُاَلْعَرَبِيَّةُ
 • DeutschDeutsch
 • EspañolEspañol
 • ΕλληνικάΕλληνικά
 • FrançaisFrançais
 • עִבְרִיתעִבְרִית
 • हिन्दीहिन्दी
 • HrvatskiHrvatski
 • ItalianoItaliano
 • 日本語日本語
 • 한국어한국어
 • MalayMalay
 • NederlandsNederlands
 • PortuguêsPortuguês
 • русскийрусский
 • ภาษาไทยภาษาไทย
 • TürkTürk
 • Tiếng ViệtTiếng Việt
 • 粵語粵語
ETC toevoegen aan MetaMask
De ETC-gemeenschap is actief op Discord
Discord
Discord
ETC Coop Discord
ETC Coop Discord
eth_classic Twitter
eth_classic Twitter
ETC_Netwerk Twitter
ETC_Netwerk Twitter
Github
Github
ETC Labs Github
ETC Labs Github
Reddit
Reddit
Deze site wordt aangedreven door Netlify

Leer

 • FAQ's
 • Waarom klassiek?
 • Kennis
 • Video's

Gemaakt met <3 voor de Originele Ethereum Visie

De inhoud op deze website is door gebruikers gegenereerd en uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Interpreteer de inhoud niet als een goedkeuring van een product of dienst. Er is "geen officieel iets" in Ethereum Classic. Doe altijd je eigen onderzoek en onthoud: vertrouw niet, maar verifieer!